De codex online
Van scriptorium naar scherm
Ruim twaalfhonderd jaar geleden kopieerde een monnik de evangelies moeizaam, letter voor letter, in een koud scriptorium. Zo maakte hij de Codex Eyckensis. Nu zijn die geduldig versierde teksten, dat delicate Angelsaksische vlechtwerk en de prachtige miniatuur met de evangelist slechts een muisklik van u verwijderd.
Mirador en Teneo
Prof. Lieve Watteeuw (KU Leuven) werkte samen met Bruno Vandermeulen van het Imaging Lab van de KU Leuven en met Illuminare Leuven, Studiecentrum voor middeleeuwse kunst van de KU Leuven om de Codex Eyckensis op zeer hoge resolutie te digitaliseren (2015). Dit gebeurde in een mobiel labo, opgesteld in de crypte van de Sint-Catharinakerk te Maaseik. Het team besloot om het handschrift te ontsluiten via de Mirador Viewer. Mirador laat toe om de verschillende digitale beelden desgewenst vlot met elkaar te vergelijken.
De bewaring en toegankelijkheid op lange termijn van deze digitale beelden is belangrijk. Hiervoor kon het team beroep doen op de ervaring van de KU Leuven met het bibliotheeksysteem LIBIS. De beelden zijn opgeslagen met het Teneosysteem, dat garant staat voor een goede archivering, bewaring en toegang van de bestanden.
Blader hier door de Codex Eyckensis.
Het digitaliseringsproces leverde een extraatje op. Het team maakte van de gelegenheid gebruik om in het mobiele labo ook een minder bekend stuk uit de Maaseikse Musea te digitaliseren: een evangeliarium uit de tiende eeuw, met canontafels en geschreven in een opvallend mooie letter. Dit evangeliarium staat nu voor het eerst ter beschikking van wetenschappers en publiek.